Sam Manners House

Royal Borough of Greenwich

32 new build residential dwellings for social housing with enhanced amenities

The scheme will provide an efficient low carbon sustainable development with the residential
element being net zero carbon emissions.


Overview


Name: Sam Manners House

Client: Royal Borough of Greenwich

Type: New build

Duration: 24 months

Value: £11m


Scope


  • 32 residential units
  • Eight family homes
  • 24 flats in two residential blocks
  • One retail unit
  • Extensive hard and soft landscaping
  • Central courtyard

Benefits


  • High quality and characterful residential dwellings
  • Enhanced neighbourhood
  • New streetscapes
  • Communal and private amenity
  • Low carbon sustainable development

The scheme will provide an efficient low carbon sustainable development with the residential element being net zero carbon emissions

The development buildings maintain the urban grain of the area and respond to the footprints and   massing in the surrounding areas.

This will help to strengthen the quality and character of the development as well as the streetscapes along the edges of the site.

Our new development is residential in nature and enhances the existing neighbourhood by providing quality homes for social rent interwoven with communal and private amenity. The development will create 32 new high quality and characterful residential dwellings of a mix of sizes and occupancies.

The proposed development comprises of a mixture of 1b/1p, 1b/2p, 2b/4p and 2b/4p wheelchair accessible apartments, 1b/2p duplex, 2b/4p duplexes and 3b/5p houses. Additionally, a communal courtyard comprising of hard and soft landscaped areas in provided centrally on the site. The design evolved through a process of pre-planning consultations with the planning authority as well as public consultation using the online Commonplace Website as well as in person meetings before Covid.

Amenity, both shared and private has been crucial in the proposals in layout, form, quantum and type. Privacy and usable play/garden space for the residents have been key drivers in generating a new inward courtyard that will benefit from direct light and an eastern aspect corresponding to its adjacency to the existing amenity to the east.

The courtyard provides a space for communal gatherings and caters to all age groups. Additional connections have been established north to south along the peripheries of the courtyard space. The courtyard is flanked by private gardens, recessed and projecting balconies and terraces, that enable a more lively and enriched environment.

Elkins Construction is registered as A&E Elkins Ltd. Registered Office: A&E House, Unit 1a Industrial Trading Estate, Juno Way, London, SE14 5RW

Registered in England and Wales No.00846751

©2021 Copyright A&E Elkins Ltd